Mediageschiedenis

De oudste internetsite gewijd aan mediageschiedenis is van het Media History Project, waar momenteel vele interessante digitale bronnen zijn te vinden. Daaronder radiotijdschriften uit lang vervlogen tijden.

Schitterend is de site die de BBC aan haar eigen geschiedenis heeft gewijd. Misschien nog iets beter is de site van het archief van de Canadese publieke omroep CBC. Heel veel filmpjes en radiofragmenten staan daar online. Helaas in een beetje klein formaat, maar gevarieerd. Het nationaal archief van Canada heeft trouwens een schitterende site met films die je in de stijl van een oude bioscoop kunt zien.

In Nederland is de site van het Hilversumse Instituut voor Beeld en Geluid de eerst aangewezen plek voor radiogeschiedenis. Samen met radiohistorici heeft men een site ontwikkeld die toegang biedt tot alle radiostations ter wereld: radio garden. Beeld en Geluid biedt online toegang tot hun catalogus.

Erg sterk is de afdeling geschiedenis van de publieke omroep, die vooral wordt gemaakt door de historische programma’s op radio (OVT van de VPRO) en televisie (Andere Tijden van de NPS). Maar ook de redactie van het webkanaal Geschiedenis doet hier haar nuttige werk.

Dat mediageschiedenis zelfs commercieel aantrekkelijk kan zijn toont de site van Old Time Radio. Wil je vooroorlogs radiodrama op je MP3-speler? Of heb je liever de verzamelde redevoeringen van Franklin D. Roosevelt? Dan kan je hier terecht.