Mediageschiedenis

Aan de geschiedenis van het Nederlandse journalistiek wijdt het Persmuseum tentoonstellingen, boeken, brochures, lespakketten e.d.. De Amerikaanse zusterinstelling is het schitterende interactieve Newseum in Washington D.C. In Duitsland bevindt zich een persmuseum in Aken. Het Portugese persmuseum onderhoudt een uitgebreide site (ook in het Engels) met allerlei informatie over persgeschiedenis.

Een zeer fraaie site is gewijd aan de grote Engelse journalist William T. Stead (1849-1912) Je zou hem een van de grondlegger van de onafhankelijke onderzoeksjournalistiek kunnen noemen; een man ook die zichzelf zag als ’the voice of the people’. Vlijmscherpe commentaren, boeiende reportages, participerende journalistiek.. niets was hem te dol. Hij stierf in het harnas: in 1912 maakte hij de oversteek naar de VS en deed dat bij toeval op een schip dat Titanic heette. De rest is geschiedenis.

In de VS bestaat een associatie van historici die zich specifiek met de journalistiek bezighoudt: American Journalism Historians Association. Ook de bredere groep van onderzoekers naar journalistiek en media kent een historische afdeling die het internet-discussieplatform JHistory organiseert.

Scripps University onderhoudt een site speciaal gewijd aan Journalism History. Een heel aardige site gewijd aan het populaire beeld van journalisten in speelfilms en ander fictiemateriaal is.

Op het internet komen steeds meer historische bronnen beschikbaar. De complete edities van enkele historische kranten is bijvoorbeeld ontsloten door de Koninklijke Bibliotheek. De complete oorlogsedities van Het Parool staan ook op het internet. Een ongelofelijk rijke toegang tot de Nederlandse perscultuur biedt de complete editie van De Groene Amsterdammer tussen 1877 en 1940.

Het Rotterdamse Museum Atlas van Stolk ontsluit collecties politieke tekeningen. Vrijwel de complete naoorlogse collectie persfoto’s van het persbureau ANP zijn op internet beschikbaar. Ook het Nationaal Archief in Den Haag stelt steeds meer collecties historische foto’s beschikbaar. Internationaal in opbouw is iets wat wellicht de grootste digitale foto-archief op het net gaat worden: de site van Photomuse.